23 września 2016 (a nie jak…

23 września 2016 (a nie jak pisze @Xianist, 1 września) sędziujący spotkanie Paweł Gil (sędzia VAR z niedzieli) nie decyduje się na odgwizdanie karnego za wybicie piłki ręką uniesioną ponad głową przez Michała Pazdana. Oto, co miał do powiedzenia o tamtej sytuacji szef sędziów, Przesmycki: ma miejsce wyraźny ruch ręki zawodnika Legii do piłki co, zgodnie z zasadami podejmowania decyzji, powinno oznaczać rozmyślność kontaktu ręki zawodnika z piłką. Jednak ta sytuacja ilustruje przypadek, w którym ruch ręki obrońcy oraz ruch piłki, w którą uderza ręka, mogą być konsekwencją uprzedniego starcia przeciwników. Inaczej mówiąc, jest prawdopodobne, że obrońca tracąc równowagę, wykonuje naturalny, niejako wynikający ze sposobu jego upadania ruch ręką, która przypadkowo trafia w poruszającą się w powietrzu piłkę. W takim razie, nie byłoby przewinienia, to oczywiste. Możliwe jest jednak, że mimo utraty równowagi, obrońca kontroluje ruch piłki i mogąc uniknąć z nią kontaktu, rozmyślnie zagarnia ją ręką tak, by przeciwnik nie mógł wejść w jej posiadanie. W pierwszym oglądzie, z dalszego planu, wydaje się, że kontakt ręki obrońcy z piłką jest jednak nierozmyślny – tak to widział sędzia z płaszczyzny boiska. Jednak powtórki z bliższego planu nie pozwalają już na wykluczenie rozmyślności działania obrońcy. Wiecie już, jaki dylemat musiał rozstrzygnąć sędzia podejmując decyzję, oglądajcie więc i decydujcie. Dodam tylko, że w tej sytuacji, nie podważałbym żadnej decyzji sędziego, ani tej, którą podjął ani tej, która uznawałaby działanie obrońcy Legii za rozmyślne. Aby ewentualnie podyktować rzut karny, sędzia musiałby być naprawdę blisko całego zdarzenia a i tak nie ma pewności, czy uznałby działanie obrońcy za rozmyślne.
Teraz pytanie do wszystkich, którzy zgadzają się z niedzielną decyzją Marciniaka:
Jakie zmiany w przepisach (i niech będzie, wytycznych) zaszły w ciągu niespełna półtora roku, że wówczas decyzją był a prawidłowa, a w analogicznej sytuacji (łapa ponad głową) teraz decyzja całkowicie przeciwna, też była prawidłowa?
Czy może obie, wzajemnie się wykluczające decyzje były prawidłowe?
#mecz #pilkanozna #ekstraklasa #legia #lechpoznan